С нова операционна вече разполага шуменският приют за животни „Тонка Петрова“. Тя е направена с подкрепата на германския партньор на кучкарника „Bernd-Stephan-Tierschutz-Stiftung”, съобщи за ШУМ.БГ управителят Дария Георгиева. В операционната ще бъдат извършвани лечение и кастрации на бездомните животните, но и всеки, който желае ще може да кастрира безплатно своето куче или котка.

От следващата седмица в новата зала, на съвместно обучение ще пристигнат немски и български студенти по ветеринарна медицина. Петима души от Тракийския университет в Стара Загора и петима от University of Giessen (Германия) ще извършват операции под наблюдението на своите преподаватели.

„Изключително трудно е с кадрите, включително и с ветеринари. Дълго време в приюта не можехме да намерим добър лекар за осемчасов работен ден. Точно за това правим и подобни обучения. По време на тях, всеки, който желае може да доведе своето домашно животното за кастрация, обясни Георгиева. Тя призова всички, които хранят бездомни котки да ги доведат за кастрация, тъй като е много трудно да бъдат уловени.

ШУМ.БГ