Община Шумен смята да регистрира фирма за пътнически автотранспорт под името „Шуменбус“. Целта на дружеството е чрез него в бъдеще кметството да може да кандидатства за европейски средства.

Създаването на „Шуменбус“ ще бъде подложено на гласуване в Общинския съвет на юлската му сесия, насрочена за 25-ти. Ако местният парламент одобри, след регистрацията в съда ще бъде избран и управител на фирмата. Името му ще бъде одобрено пак от Съвета.

Припомняме, че управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда“ определи за Шумен, като град със силно замърсен въздух, възможност за кандидатстване за 12 млн. лв. за закупуване на електрически автобуси и изграждане на зарядни станции за тях. Впоследствие градът отпадна от списъка в кандидати, тъй като не разполага с общинска фирма за градски транспорт.

В предложението за създаване на „Шуменбус“, внесено от кмета Любомир Христов, е посочено, че „от страна на министъра на МОСВ бяха получени уверения, че с реализираните икономии на средства по ОП „Околна среда“ ще бъде обявена следваща процедура на по-късен етап“.

ШУМ.БГ