Подготвя се нова обществена поръчка за избор на фирма за сепариране на смесени битови отпадъци. В изготвянето на условията ще участват осемте общини от Шуменско, които членуват в Регионалното сдружение за управление на отпадъците /РСУО/, стана ясно на днешното му заседание.

В момента боклукът се транспортира до Инсталацията за сепариране на смесени битови отпадъци на "Евро импекс" в края на кв. "Тракия" и заплащат на фирмата малко над 18 лева за тон отделен за рециклиране материал. Каквото остане отива на Депото за неопасни отпадъци край "Дивдядово", за което община Шумен, като негов стопанин, събира такса от 25,58 лв./тон. Договорът с "Евро импекс" обаче изтича в началото на 2021-ва.

До 17-ти януари общините трябва да предложат по двама свои представители, които да участват в изготвянето на условията на конкурса.

"Искаме да заложим по-ниска цена за тон отпадък. Също така задължително ще настояваме да има клауза, която да дава възможност за прекратяване на договора с едномесечно предизвестие", каза кметът на Шумен Любомир Христов. Целта е, ако междувременно се построи и заработи завод за преработка на отпадъците, то целият боклук да се насочи към него.

На днешното заседание на РСУО единодушно за негов председател за нов 4-годишен мандат бе преизбран Любомир Христов.

ШУМ.БГ