Двата товаро-пътнически асансьора в Хирургическияя блок на шуменската болница ще бъдат подменени до няколко месеца. На мястото на старите 30-годишни съоръжения ще бъдат монтирани нови асансьори.

Средствата за подмяна на асансьорите са в размер на 199 544 лв. с ДДС и са от отпуснатите целево пари от Министерството на здравеопазването за ремонти и апаратура. Обществената поръчка за новите асансьори, обявена от МБАЛ-Шумен е финализирана и за изпълнител на дейностите е избрана фирма „Лифтком“.

"Надявам се до две седмици да подпишем договора с фирмата, след което да стартира подмяната на асансьорите. Искаме да подменим и асансьорите за пациенти и посетители, но това може да стане ако се намери финансиране", каза за ШУМ.БГ изпълнителният директор на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов.

Според заложените параметри в обществената поръчка срокът за монтажа на новите асансьори е не повече от 100 дни. Гаранционното обслужване, която ще поеме фирмата е за 3 години. С оглед на това, че асансьорите се използват 24 часа в денонощието първо ще бъде сменен единият асансьор. Той ще бъде пуснат в експлоатация и след това ще се пристъпи към подмяната на второто съоръжение.

През 2018 г. в Хирургическия блок бе изграден нов асансьор за пациенти , който преминава през помещенията по етажите, които са били столови.

ШУМ.БГ