За първи път от обявяването на 11 май за Ден на Шумен през 2000 г. днес, 20 години по-късно, ще го отбележим различно. Няма да сме навън и да се потопим в цветната и празнична атмосфера, изпъстрена със събития, но по традиция пред сградата на общината ще се веят знамената на Европейския съюз, България и Шумен. И пак по традиция ще завършим със заря, която ще озари небето над града.

Тази година честта да издигнат знамената на България, ЕС и Шумен получиха Ивана Великова, която е първенец на випуска в профил „Изкуства, изобразително изкуство“ в СУ Сава Доброплодни“; Цветан Герасимов, възпитаник на ППМГ „Нанчо Попович“, доброволец към БЧК в Шумен и член на Общинския младежки съвет; Иван Иванов – хореограф, изтъкнат специалист в областта на фолклорното сценично изкуство, ръководител на детски ансамбъл „Детелина“, носител на Златна значка и почетен гражданин на Шумен.

Днес показваме признанието си към хората от различни области на културата и изкуството, допринесли със своя труд и успехи за развитието на града ни.

Две са предложенията тази година за удостояването с най-високото отличие на Шумен „Почетен гражданин“.

Номинациите са за: Димо Тотев Димов, роден през 1930 г. в село Кръвеник, Габровско, свързал завинаги живота си с Шумен. През 1982 той става първият директор на Комплекс „Създатели на българската държава“. След това е секретар на НЧ „Добри Войников“, а по-късно началник на Гарнизонна школа в Шумен. Димо Димов е активен изследовател на историята на Шумен и Шуменския гарнизон. На 25 април тази година Димо Димов навърши 90 години.

Втората номинация е за изтъкнатия учен проф. д-р Добрин Добрев. Проф. Добрев е роден през 1951 в град Дряново. От 1980 г. е преподавател в Шуменския университет. Доктор е на филологическите науки с дисертация на тема „Символите в българския символизъм“ (1999). От 2001 г. е професор по теория на литературата. От 2002 г. до 2007 г. е ректор на Шуменския университет.

Проф. Добрев е член на Съюза на учените в България. По номинация на международния биографичен център в Кеймбридж проф. Добрев на два пъти през 2008 и 2009 г. заема място в топ 100 на водещите преподаватели в света, а през 2009 г. е в списъка на 2000-те най-изтъкнати интелектуалци на ХХI век.

Две са и предложенията за носител на „Златна значка“: Даниел Даулов – експерт в общината и журналистът Сава Тончев.

14 са номинирани  за носители на Наградата на Шумен в областта на изкуството и културата.

В раздел „Литература“ за индивидуална награда са предложени Николай Петков с книгата „Тук с Гогол“ и Мартин Спасов за книгата „Приятелят, когото нямам“.

Предложението на колективна награда е за Лора Друмева, Даниела Друмева и Мая Друмева за стихосбирката „Дракон“.

В раздел „Театър“ номинацията за индивидуална награда е за Стефания Георгиева, хореограф на спектакъла „Кукери“. Две са предложенията за колективна награда – за екипа на „Кукери“ и за колектив на ОДК, реализирал за световната премиера на „Missa pro Juventute“ за еднороден хор и оркестър на композитора Тени Бец от Словения.

В раздел „Публицистика и журналистика“ за Наградата на Шумен е номиниран проф. Николай Димков за книгата „Назад във времето“.

В раздел „Архитектура“ е предложен арх. Валерий Колев, автор на проекта на спортния комплекс в Градската градина, който бе пуснат в експлоатация миналата година.

За Наградата на Шумен в раздел „Фотография, видео кино творби“ е номиниран фотографът Иван Иванов, автор на над 100 фото изложби

В раздел „Изобразително изкуство“ индивидуалната номинация е за Ивелина Иванова за представянето й в националната изложба „Лудогорие“ и получената награда от СБХ – София. Предложението за колективна награда в този раздел е за Александър Величков, Димитър Балкански, Петър Дичев, Свилен Земеделски за изложбата им „Форми и цветове“.

В раздел „Приложни изкуства“ е номиниран Деян Евтимов за изработката на паното за историята на Шумен и кметовете на града от Освобождението да наши дни, който се намира в сградата на Община Шумен.

В раздел „Дейци на културата и дарители“ за Наградата на Шумен е предложен Ангел Минчев за цялостната му работа по създаването и утвърждаването на школата по дърворезба към ОДК.
Колективната номинация в този раздел е за екипа на РБ „Стилян Чилингиров“ за активното му участие и принос за културния живот на града.

Предстои Общинския съвет да утвърди предложенията за Почетен гражданин, носител на Наградата на Шумен в областта на културата и изкуството и носител на Златна значка. Това не бе сторено досега, заради обявеното извънредно положение и наградите на отличените ще бъдат връчени по-късно през годината.

Днес е празник. Различен, но празник. Нека му се насладим и да се поздравим.

Честит празник! 

ШУМ.БГ