Общото събрание на съдружниците във "ВиК-Шумен" гласува днес тегленето на кредит от 7,5 млн. лв. за покриване на просрочените сметки за ток на дружеството. Заемът ще се вземе от "Българския ВиК холдинг" ЕАД. 

Събранието на съдружниците се проведе в централата на ВиК на пл. "Воин" и на него, за разлика от друг път, не бяха допуснати дори фоторепортери.

То приключи за по-малко от час, като резултатът от гласуването бе обявен после от зам.-кмета по стопанско развитие на община Шумен Росица Антонова.  

Решението е взето с 57% от гласовете, като "За" са гласували представителят на държавата, която е с дял 51%, и общините Върбица и Каспичан, всяка с по 3%. Община Шумен с нейните 23% дял е гласувала "Против", съгласно решението на Общинския съвет от миналия четвъртък. Представители на останалите общини от областта не са присъствали. 

"Не ни беше съобщено нито какъв ще бъде лихвения процент, нито срокът на изплащане на този заем", не скри разочарованието си Росица Антонова. 

С парите до дни трябва да бъде платено на "Енерго Про". Електроразпределителното дружество във вторник спря предупредително тока на две бази на ВиК, като направи график и за изключване на помпени станции. После се съгласи да изчака до 9-ти октомври, като получи гаранции от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че до тогава ще си получи парите. 

ШУМ.БГ