Заради изпускане без предварително уведомяване на компетентните органи на изпълнителя на ремонтно-възстановителните работи на язовир "Дибич" ще бъде съставен акт по Закона за водите, съобщиха от пресцентъра на Басейнова дирекция „Черноморски район“ - Варна /БДЧР/. 

След вчерашното пълно източване на язовира и измирането на хиляди риби, експерти на Дирекцията са извършили проверка на място. 

Тя установила, че язовирът не е в списъка на комплексните и значими язовири за питейно-битови нужди, наблюдавани от МОСВ. Не е включен и в списъка за ползването на язовирите - държавна собственост, за стопански, любителски риболов и аквакултури. 

Собственик на язовира е Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, ремонтът е възложен от „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, а изпълнител е „Монтажи“ ЕАД.

От Басейнова дирекция не били известени и за преместване на рибата. "Дейностите, свързани с разрешаване, контрол на риболова, както и прехвърляне на риба при изпразване на водоеми са от компетентността на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/", се казва още в писмото на БДЧР. 

От него не става ясно точно коя институция ще състави акт на изпълнителя на ремонта. 

ШУМ.БГ