Лекоатлетическа щафета „Европа“, мажоретен фестивал, концерт на Дует „Ритон“ и заря са малка част от събитията, организирани от община Шумен за тазгодишните Майски празници на културата. Програмата им бе официално обявена днес.  

На 6 май - Деня на храбростта и българската армия, в Шумен няма да се проведе военен парад. Ще има обаче празнични богослужения в християнските храмове.

Същинският старт на Майските празници на културата ще бъде даден на Деня на Европа 9 май. В 10,00 часа през паметника на загиналите във войните на пл. „Кристал“ ще се проведе тържествен ритуал по полагане на венци и цветя. След края му, в 10,30 часа, булевард „Славянски“ ще се превърне в трасе на лекоатлетическата щафета „Европа“.  В 16,00 часа в Корпус 2 на ШУ „Епископ Константин Преславски“ ще бъде открита фотоизложбата „Европа на младите“. За 17,00 часа до паметника на Лайош Кошут е предвидено откриването на унгарската светлинна инсталация по повод 220 години от рождението на революционера. От 20,00 часа в Зала „Арена Шумен“ ще започне концертът „Нощ на европейската и световна музика“ с участието на ГДО „Михаил Биков“, Смесен хор „Проф. Венета Вичева“,  и ОДК „Анастас Стоянов“. Входът ще е безплатен.

На 10 май от 10,00 часа в РБ „Стилиян Чилингиров“ ще бъдат връчени годишните награди за библиотечна дейност в област Шумен. Вечерта от 19,00 часа в концертната зала на общината пък ще има концерт на Ансамбъла за ударни инструменти „Престо“ от Пловдив. Входът отново е свободен.

За 11 май Деня на Шумен, е предвидена най-богатата програма. Празникът ще започне по традиция с „Час по родолюбие“ във всички детски градини и училища. В 10,30 ще започне церемонията по издигане знамената на България, Европейския съюз и Шумен пред сградата на общината. Веднага след това ще се проведе тържествена сесия на Общинския съвет с връчване на „Наградата на Шумен за изкуство и култура“. В 18,30 часа през ДКТ Васил Друмев“ ще бъде даден старт на фестивала „Нова българска драма“. От 20,00 часа в Зала „Арена Шумен“ ще започне концерт на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, а след края му, около 22,00 часа, Шумен ще бъде озарен от красива заря.  

На 13 май в 13,00 часа в Шуменския университет ще бъде открит Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“. От 18,00 часа пред НЧ „Добри Войников“ ще се даде началото на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература.

На 14 май, събота, от 10,00 часа до Информационния център на Паметник „Създатели на българската държава“ ще се проведе турнир по Стрийт баскет. От 16,45     часа с дефиле по главната улица на Шумен ще бъде даден открит Националния фестивал на мажоретния танц „Мадарски конник“.

15 май ще бъде ден за връчване на награди. В 10,00 часа ще бъдат наградени победителите в конкурса за изпълнение на унгарска и българска литература. От 11,30 часа пък пред паметника на Иван Пейчев ще бъдат наградени победителите в Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“. В 13,0 часа в Зала „Арена Шумен“ ще бъдат наградени победителите в мажоретния фестивал.

На 20 май в 17,00 часа на Паметник „Създатели на българската държава“ ще бъдат наградени първенците на Випуск 2022.

На 24 май по традиционен начин ще бъде отбелязан Деня на Светите братя Кирил и Методий и на българската азбука, просвета и култура. В 10,00 часа от пл. „Кристал“ ще тръгне празнично шествие. После пред сградата на общината ще има церемония по връчване на „Наградата на Шумен в системата на образованието и науката“. От 20,00 часа в Парк „Студентски“ ще започне концерт на любимите на поколения българи Дует „Ритон“.

На 28 май в 12,00 часа на Паметник „Създатели на българската държава“ ще се проведе шуменската част от международния фестивал "Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми”.  

ШУМ.БГ