Община Шумен заедно с Троян, Кюстендил и партньори от Финландия и Норвегия участва във финансиран от Финансовия механизъм на ЕИП проект, който има за цел да представи и развие традиционните ритуали чрез интерактивни методи и форми на съвременното изкуство. Предвиден е голям международен фестивал на черноморския бряг, както и няколко по-малки във всеки от градовете.

За проекта "Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” говори на пресконференция днес зам.-кметът по култура на Шумен Найден Косев. В нея се включи онлайн и ръководителят на бенефициента  - “Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации – АСОРИ”, Амалия Аббас.

Събитията, на които Шумен ще е домакин, ще се проведат през месец май т.г. Преди това за всяка община ще бъде изработен дигитален културен профил, стратегия за привличане и развиване на публики, ще бъде създаден местен културен съвет и ще бъде изработен правилник за неговата работа. Проучванията ще бъдат използвани и като инструмент за развиване и ускоряване създаването на нови форми на изкуство в съответния регион.

За Шумен вече е пусната и онлайн анкета.

Заключителният фестивал ще се проведе в базата на СОК “Камчия” и ще бъде базиран на 5 теми, основни за културната идентичност на индивида - природа, музика, изкуство, ритуали и храна. Той ще съдържа тридневна културна програма и двудневен професионален форум. В културната програма ще участват творците от регионалните събития, национални, чужди и разнообразни творци от Исландия и Норвегия. Акцент ще бъдат разработените нови културни прояви, представящи традиционни ритуали, като форма на съвременно изкуство. Предвидени са и разговори с артисти, любителски обучения и работилници.

Проектът е на стойност 390 841 лв., от които 349 221 лв. безвъзмездно финансиране.  

ШУМ.БГ