“За чист Шумен” се казва новата екологична инициатива, която стартира “Алкомет” АД в училищата. Във всички тях започва акция за събиране на алуминиеви кенчета. Целта е Шумен да стане по-чисто и приветливо място за живеене, както и учениците да научат повече за разделното събиране на отпадъци и рециклирането.

Началото на инициативата бе сложено днес в СУ “Сава Доброплодни”. Там, както и във всяко учебно заведение в града, има брандиран варел, в който учениците могат да изхвърлят кенчетата. Трите училища, където има събрани най-много кенчета, ще получат и финансов бонус от “Алкомет”.

За екоинициативата пред медиите днес говориха Мая Чиликова, директор “Устойчиво развитие” в “Алкомет”, консултантът във фирмата Венцислав Венков и ПР мениджърът Айше Музаферова.

“Идеята съществува отдавна и е в духа на европейските изисквания за зелена и кръгова икономика. Искаме да обхванем в инициативата всички училища. Затова и ще предоставим на всички тях варели, които са втора употреба, където ще могат да се събират алуминиевите кенчета. Целта ни не е да караме децата да пият напитки в кенчета, а заедно да предприемем стъпки към събирането на отпадъците, тяхното рециклиране и да направим Шумен по-чист”, каза Венцислав Венков.

Той допълни, че един път в месеца фирмата ще събира и изкупува изхвърлените кенчета, те ще бъдат претегляни. В края на акцията, според събраните килограми метал, училищата ще получат пари под формата на дарение. А учебните заведения, събрали най-много от този отпадък през годината ще получат допълнителен финансов бонус от 3000, 2000 и 1000 лв.

Мая Чиликова обясни защо са се насочили точно към събиране на алуминиеви кенчета. “Избрахме ги като материал, който може да се рециклира многократно. Освен това при кенчетата енергията, която се използва за рециклиране е едва 5% от тази, която е необходима при производството на първоначалната суровина”, каза Чиликова. Тя допълни, че “Алкомет” като социално ангажирана и екологично отговорна компания, с тази акция иска да покаже и отношението си към чистота на Шумен, както и да привлече в каузата младите хора.

Екологичната акция “За чист Шумен” ще продължи до края на годината.

ШУМ.БГ