"Болница накрай света" от Христо Бойчев през погледа на режисьора Дамян Тенев е новото заглавие в афиша на ДКТ “Васил Друмев”. Премиерата на спектакъла е тази вечер и за нея билетите са изкупени. Втората дата, на която ще може се играе пиесата е 19 декември.

"Този текст е на един от най-поставяните автори Христо Бойчев и носи голям смисъл посредством хумора. Прекрасен разказ, разказан с огромно чувство за хумор. Може да се определи като трагикомедия и това е нова версия, нашият прочит на пиесата “Районна болница", представи на кратко днес на пресконференция пиесата Дамян Тенев.

“Това, което ме привлича в текстовете на Христо Бойчев е неговият хуманизъм, с който той разказва, за любовта му към човека. Това са едни много човешки разкази на границата на смешното и трагичното, те смесват високото и ниското. Самият текст и авторът му е близък до публиката и тя обича Христо Бойчев. Смятам, че за всеки ще е интересно”, добави режисьорът.

Според него "Болница накрай света" е един разказ за завръщане на човека към същността му, за завръщане към топлината, разказ за истинските ценности в живота, които са отвъд материалното, отвъд нещата, които затрупват погледа ни, отвъд този сив шум, който понякога си мислим, че е център на нашето съществуване.
 
В представлението участват: Илия Виделинов, Кольо Стайков, Вилиана Димитрова, Светлин Иванов, Пламен Петков, Янислава Линкова, Димитрия Милушева, Александра Михайлова, Стефан Мараджиев, Калин Пачеръзки. Сценографията е дело на Радостина Тенева, музиката – на Дамян Тенев.

“Тежък и приятен процес беше, защото работата с Дамян Тенев е изключително приключение. Играем с много млади хора, и това си е също предизвикателство”, каза Кольо Стайков, който е в ролята на Дядото.

Стефан Мараджиев, Калин Пачеръзки и Пламен Петков, които са новите попълнения в трупата на шуменския театър, също заявиха, че са имали приятната мотивация при работата си над текста под ръководството на Дамян Тенев. По думите им това е празник на въображението и един балкански магически реализъм - приятно за играене и приятно за гледане.

ШУМ.БГ