Шуменският регион има огромен потенциал по отношение на културния туризъм, който обаче не е разработен. Нужно е свързването на историческите обекти в обща дестинация и силна реклама.

Това каза на пресконференция днес в Шумен археологът проф. Николай Овчаров. Той заедно с колегата му Стефан Иванов са в града за участие в международната научна конференция, организирана от Шуменския университет.

„Тук вашият район има такива дадености, каквито никъде няма в България. Имате Плиска, Преслав, Шуменска крепост, Мадара, Мисионис край Търговище, Абритус в Разград и всичко това е на по 30 километра разстояние. Всички те са в напреднала степен на реставрация и консервация. То си е направена дестинация, просто си плаче да се свържат и да им се направи реклама.

Както сме го докарали в Източните Родопи и Перперикон до 500 хиляди туристи годишно, така и тук спокойно могат да бъдат толкова. И сега не сте без туристи, но има много по-голям потенциал“, каза проф. Овчаров.

Той подчерта, че това трябва да стане държавен приоритет и да се осигурява много по-голямо финансиране. „Защото културният туризъм е бедното дете на туризма. Когато говорим за туризъм се сещаме за шезлонгите и чадърите по морето, а забравяме, че сме сред трите страни с най-много паметници в Европа“, каза още археологът.  

Пред журналистите в пресклуба на БТА в Шумен Николай Овчаров и Стефан Иванов показаха за първи път тазгодишните археологически находки от късноантичния град Мисионис край Търговище. Сред артефактите са връх от ножницата на викингски меч, сребърна закопчалка от епископски кръст, апликации за колан, обеци и наушници на знатни дами.

Новите открития предстои да бъдат подредени в изложба, която ще бъде представена и в Шумен.

ШУМ.БГ