Водоснабдяването на Шумен ще бъде спряно за до 24 часа утре, 19 декември, съобщиха от ВиК.

Това се налага заради включването на новоизграден участък от Лот 2 на проекта по Оперативна програма Околна среда 2014-2020 към съществуващ довеждащ водопровод при Помпена станция 1300.

Около 7,00 ч във вторник ще бъдат спрени помпените агрегати на Помпена станция 1300 и ще започне поетапното спиране на водата към града. Водоемите, които осигуряват питейната вода за Шумен, ще бъдат предварително напълнени до максимален обем, поради което се очаква водата да започне да спира поетапно от 9,30 ч. сутринта на 19 декември.

Присъединяването към довеждащия водопровод ще бъде изпълнено от фирмата строител на Лот 2 и ще стане в присъствието на представители на "ВиК-Шумен" ООД. Едновременно с това ВиК – Шумен ще извърши планов ремонт на проблемни участъци по стария довеждащ водопровод, с които да бъде обезпечена безаварийна работа по време на коледните и новогодишните празници.

“Спиране на водоподаването към Шумен се налага заради сложния комплекс от технически мероприятия и строително-монтажни работи, както и за осигуряване на безопасността на работещите”, допълниха от ВиК.

Очаква се водоснабдяването да бъде възстановено в рамките на до 24 часа.

За предстоящо спиране на водата заради присъединяване на водопровод съобщи миналата седмица управителят на дружеството Иван Пушкаров. Той каза, че вероятно през февруари 2024-та ще има още две спирания на водоподаването за по-голям период от време, заради включване на още части от магистралния водопровод.
 
ШУМ.БГ