3864 м от общо 10 400 м от новия довеждащ водопровод вече са положени. Работи се по Лот 2 от проекта за водопровода, който е  от В. Преслав до помпена станция „1300“

Това каза днес на пресконференция за напредъка на строежа Георги Гигов, представител на изпълнителя Джи Пи Груп.

„За месец сме положили 3864 м. Към днешна дата са доставени 7000 м от чугуна. Последната доставка на чугуна се планира в началото на май и така проектът ще бъде обезпечен 99% с материалите. Другите материали в рамките на този месец, които ще бъдат доставни са бетонови елементи за шахти – сглобяеми и монолитни. Също най-късно през май месец ще започнем преминавания през различна инфраструктура. Имаме 7 преминавания през пътища, Ж.П. инфраструктура и през р. Камчия“, каза Гигов.

Тъй подчерта, че работят като екип със звеното за управление на обекта, надзора, ВиК-Шумен. „Постоянно има контрол и насоки от тяхна страна. Работим заедно, за да  можем да гарантираме едно перфектно изпълнение“.

Ръководителят на звеното за управление на проекта Надежда Петкова допълни, че за другите два лота по изграждане на водопровода също започва да се работи. „За Лот 1 до дни очакваме да  се върне договора за сервитута от страна на Министерството на земеделието и да започнем да работим. Там е по-притеснително трасето, защото е горски, пресечен терен. За Лот 3 очакваме финални документи от страна на съответните министерства и очакваме да започнем работа и при него“, обясни Петкова. Тя каза още, че за Лот 1 доставката на материалите са осигурени, работи се по доставката за Лот 3.

„Гарантираме, че до края на тази година ще завършим строежа на новия довеждащ водопровод и ще имаме Акт 15, а Лот 2 ще бъде въведен в експлоатация, каза още Петкова. Тя уточни, че се полагат полиетиленови търби с висока якост, които са за местата с по-ниско налягане и чугунени тръби, където се очаква по-високо налягане. Тръбите са изпитани предварително, тествани в лаборатории.

На пресконференцията стана ясно, че пречиствателната станция за питейни води е завършена  и са започнали проби. „На 100%  е завършена сградата на пречиствателната станция. В момента се почиства, дезинфикцира се пътя на водата, правят се настройки по скада и автоматизация, те са готови на 80%. В очакване сме да се пусне  постоянното ел.захранване към станцията, за да се мине към пробите на големите съоръжения и респективно 72 часовите проби на цялата станция, каза инж. Дочко Дочев, представител на надзора.

Той допълни, че не е нужно да се чака построяването на новия водопровод. „В момента, в който имаме Акт 16, пречиствателната станция може да заработи, защото тя е свързана към съществуващия водопровод, а когато се построи новият ще бъде свързана с него, като в Лот 3 е направено необходимото отклонение за това“, уточни инж. Дочев.

Припомняме, че проектът за новия водопровод от яз. Тича към Шумен е разделен на три – Лот 1: Реконструкция на довеждащ водопровод от яз.Тича до РШ Търговище, Лот 2  Реконструкция на довеждащ водопровод от РШ В. Преслав до помпена станция „1300“, Лот 3: Реконструкция на довеждащ водопровод от РШ Търговище до РШ В. Преслав и от помпена станция "1300“ до напорен водоизточник 1300.

ШУМ.БГ