Група от 15 общественици предлага собственикът на „Алкомет“ АД Фикрет Индже да бъде удостоен с най-високото и неприсъждано на никого досега почетно отличие на община Шумен – „Ключ на град Шумен“. Искането се подкрепя и от кмета Христо Христов, който е внесъл докладна записка в Общинския съвет. Предстои местният парламент да гласува наградата на заседанието си на 28 март.

„Ключ на град Шумен“ е най-високо поставеното отличие в наградната система на община Шумен. Съгласно Статута на символите, почетните знаци и звания на община Шумен този почетен знак „е изразител на дълбоката благодарност, признателност и доверие на гражданите към положените от неговия носител усилия за обществено-политическото и икономическо и културно развитие на община Шумен“. Ключът на град Шумен се изработва по поръчка след провеждането на конкурс и се връчва на публична тържествена церемония.

Според Статута притежателите на почетния знак „Ключ на град Шумен“ се записват в „Благодарствена плоча“, която се поставя на видно място на лицевата фасада на сградата на общината.

Припомняме, че Фикрет Индже е носител на званието „Почетен гражданин на община Шумен“. Той бе удостоен с него през 2012 година.

ШУМ.БГ