Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е докладвала на президента Владимир Путин, че след снощната смъртоносна атака в покрайнините на Москва са били задържани 11 души, включително четирима пряко замесени в нея, съобщи агенция "Интерфакс", като се позова на информация от Кремъл, предаде Ройтерс. Продължава работата по идентифицирането на още съучастници, е допълнил Кремъл.

Двама от заподозрените за извършители на снощната атака са били задържани в Брянска област след преследване с автомобил, написа по-рано днес руският депутат Александър Хинщайн в своя профил в "Телеграм". Други заподозрени са избягали пеша в близка гора, добави той.

Хинщайн каза още, че по време на преследването е бил открит огън и колата на заподозрените се преобърнала. "Един терорист беше задържан на място, а останалите избягаха в гората. В резултат на издирването около 03:50 часа беше открит и задържан вторият заподозрян. Издирването на останалите продължава. В операцията участват всички правоприлагащи органи", добави той.

При огледа на автомобила марка "Рено" са били открити пистолет "Макаров", пълнител за автомат "Калашников" и паспорти на таджикски граждани, посочва ТАСС.

Директорът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников е докладвал на руския президент Владимир Путин за задържането на 11-те души, включително и на всичките четирима заподозрени за терористичното нападение в "Крокус Сити Хол", съобщи Интерфакс. Бортников е съобщил на държавния глава, че ФСБ работи за установяване на съучастниците на терористите.

По последни данни при атентата в Красногорск в Московска област на 22 март са загинали поне 93-ма души, съобщиха от Следствения комитет на Русия. "По предварителни данни причините за смъртта са огнестрелни рани и отравяне с продукти на горенето", заявиха от Следствения комитет. Министерството на здравеопазването публикува непълен списък на загиналите, в който фигурират имената на 37 души.

По данни на Министерството на здравеопазването на Руската федерация повече от 140 души са били ранени. Министерството на здравеопазването на Московска област публикува списък, в който към 6 ч. сутринта на 23 март са посочени имената на 121 ранени, сред които пет деца, и се посочва, че 62 души, сред които три деца, са загинали. Материалите на Министерството на здравеопазването показват, че петима души са починали в болниците. Министерството на извънредните ситуации публикува списък на хоспитализираните след нападението, актуален към 9 ч. сутринта: в него фигурират 107 души, имената на петима души са неизвестни. По неофициални данни, цитирани от канала в Телеграм "112", са ранени 183 души.

Тази сутрин бе съобщено, че в Брянска област са задържани двама души, които са пътували в автомобил, издирван във връзка с терористична атака. По данни на Baza колата с предполагаемите престъпници е била спряна край село Теплий, на няколко километра от границата с Беларус и Украйна. По предварителни данни в колата е имало шестима души, двама от тях са задържани, а останалите са избягали. По-рано медиите писаха, че органите на реда издирват бяло-сив автомобил Renault, с който е възможно да са избягали заподозрените. 

Министерството на външните работи на Таджикистан съобщи, че властите на страната са в контакт с руските си колеги относно предполагаемото участие на граждани на републиката в терористичния акт в "Крокус сити хол" край Москва, допълва БТА.

Облечени в камуфлажни дрехи нападатели снощи откриха огън с автоматични оръжия в концертна зала в покрайнините на Москва. При атаката, отговорност за която пое "Ислямска държава".

Три деца сред жертвите на нападението 

Три деца са сред жертвите на нападението срещу концерт край Москва снощи, съобщи руската новинарска агенция РИА Новости, като се позова на регионалното министерство на здравеопазването, предаде Ройтерс

Междувременно агенция ТАСС съобщи, че 121 души, сред които три деца, са били приети в болници в Москва и Московска област.

Дир.бг