Нова временна експозиция „Градски бит (края на ХІХ – 30-те години на ХХ век)” ще бъде подредена в къщите музеи от комплекс „Авшарян”, съобщиха от Регионалния исторически музей.

Новата експозиция ще бъде открита на 31 март в 16 часа. Тя е изградена на тематичен принцип и представя развитието на градския бит в Шумен, като времевите параметри са обосновани от наличния фонд на РИМ – Шумен, а именно края на ХІХ – 30-те години на ХХ век.

До този момент в град Шумен няма специализирана експозиция, показваща развитието на градския бит след Освобождението. Въпреки наличието на голям брой музейни обекти, градската култура от този период е само загатната в някои от тях. Експозиция „Градски бит” се налага и от неоспоримия факт, че Шумен е един от малкото истински градове не само след Освобождението, но и много преди това.

Предметите от експозицията са разположени в пет помещения на двата етажа на къщата на Ованес Авшарян. Те са обособени както следва: първи етаж – гостна и трапезария; втори етаж – спалня и работна стая (кабинет). Отделно от тях е обзаведено и терасното пространство (кьошк) на втория етаж.

Културните ценности, експонирани в изложбата са изцяло от фондовете на Регионален исторически музей – Шумен, от отделите „Етнография” и „Нова история”.

В първите месеци временната експозиция може да бъде посетена по заявка, а входната такса ще бъде от 1 лев за ученици и 2 лева за възрастни.

Комплекс „Авшарян”, който се намира на ул. „Стара планина” № 2, бе предоставен на Регионален исторически музей – Шумен с решение на Общински съвет от месец април 2016 г., а по-късно същата година там е уредена изложба с материали на родолюбивите клубове в града – облекло, въоръжение и аксесоари.

ШУМ.БГ