Лариса, Кремена, Йосиф, Лоренцо, Йордан, Неждет, Радостин и Исус, ученици от Шесто основно училище “Еньо Марковски” създадоха група за ромски и български песни. След репетиции само за няколко месеца те се представиха за първи път пред публика на Празника на ромската поезия и музика.

Той се състоя на откритата тераса на сладкарница Dolce Vita в Шумен и събра заедно млади хора и утвърдени ромски музиканти.

Началото на празничното събитие дадоха 8-те ученици, които представиха репертоара си от български и ромски песни. Главният „виновник“ за създаване на групата е Ангел Ангелов, студент по специалността социална педагогика в Шуменския университет. Ангел е и помощник-учител в училището. 

„Учениците се подготвяха за това участие от доста време и се радвам, че спечелиха симпатиите на всички присъстващи. Подобни инициативи помагат за съхраняване на културната идентичност на ромите чрез запознаване и популяризиране на творчеството на значими творци от общността", сподели Марияна Йорданова, директор на Шесто основно училище, която бе сред гостите в залата.

Водещите на събитието Стилиян Стоянов и актрисата Стефани Лечева пък представиха пред публиката творби на едни от най-добрите ромски поети в България – Усин Керим, Сали Ибрахим, Димитър Сотиров, Асен Мерков и Георги Парушев.

В програмата се включиха и музиканти от оркестър “Шумен” с ръководител  Евгени Чакъров, които изпълниха популярни руски, унгарски, ромски и български песни.

Инициативата се реализира по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

ШУМ.БГ