Възражение относно процедурата по провеждане на конкурси за директори на театри е депозирал в Министерството на културата (МК) и Комисията по култура към Народното събрание (НС) досегашният директор на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ в Шумен Димитър Димитров.

Това той обяви днес на пресконференция по повод проведения конкурс за директор на шуменския театър, състоял се на 29 март. Димитров съобщи, че още не е уведомен за резултатите от конкурса, в който за поста, освен той, се е явил и Илия Атанасов.

„Не е спазен тридневния срок, в който трябва да бъда информиран за резултатите. С днешна дата нямам писмо от МК“, каза Димитър Димитров (бел. ред. ШУМ.БГ се свърза с пресцентъра на МК, откъдето обясниха, че нямат срок, в който да информират обществеността за резултатите от конкурса и това ще стане веднага, след като отдел „Човешки ресурси“ изпълни своите задължения по протокол).

Димитров подчерта, че възражението му не е срещу резултата от конкурса, а срещу начина на провеждането на избора. „Считам, че процедурата на проведения конкурс бе непрозрачна и конкурсът не бе обективен“, заяви Димитров. Във възражението си той посочва, че концепциите за развитие на театъра не са били запечатани в непрозрачни пликове и не са отворени на място пред комисията, както и оценъчните карти на членовете на комисията са били сумирани не пред комисията, а извън залата.

„По време на моето събеседване с комисията имаше тенденциозност в изказванията, лични интерпретации от страна на председателя проф. Атанас Атанасов на мои отговори, манипулация, компрометиране на кандидата в мое лице“, допълни Димитър Димитров.

Според него възражението му има за цел да се направят корекции в процедурите по избор на директори, не само на театрите, но и на други културни институти. “Надявам се това възражение да има някакво развитие, въпреки че не вярвам много в процедурните промени. Но ние сме длъжни да реагираме, когато видим нередности, защото иначе се съгласяваме с тях“, каза Димитров. Той допълни, че преди 32 години, когато е участвал в конкурса за директор на театъра в Ловеч процедурата по избор е била същата и по думите му това е архаично и трябва да се промени.

ШУМ.БГ