Настоящият ръководител на ДКТ „Васил Друмев“ Димитър Димитров и актьорът Илия Виделинов са двамата кандидати за директор на шуменския театър, съобщи Министерството на културата.

Конкурсът е обявен поради изтичане на мандата на Димитров. Още преди два месеца той обяви, че отново ще се кандидатира за поста, защото има още работа за довършване и идеи за театъра в Шумен.

Припомняме, че Димитър Димитров оглави театъра през 2017 г. Тогава той спечели конкурса за директор в надпревара с Венцислав Кулев.

Другият кандидат за поста е актьорът Илия Виделинов. Той е роден в Пловдив преди 31 години, завършил е „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Също в Академията, завършва и „Мениджмънт в сценичните изкуства“. През 2015 г. Виделинов жъне успех с авторски  моноспектакъл „Живот в 8 GB”. В кариерата си е играл и на сцената на шуменския театър.

Министерството на културата предстои да обяви дата и час за провеждане на конкурса.

Срокът за заемане на длъжността е 4 години. Изискванията към кандидатите са да имат висше образование степен „Магистър“ по „Театрално изкуство”, „Филология” или арт мениджмънт, мениджмънт в сценичните изкуства, културология. Нужно е да имат и минимум 1 година професионален опит. Изискват се още управленски качества, способност за планиране и организиране на дейността, умение за работа в екип и др.

Конкурсът се провежда чрез разглеждане на представените документи и концепция за развитието на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” - Шумен и събеседване.

ШУМ.БГ