Районният съд във Велики Преслав наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от 8 месеца изтърпяването, на което е отложено за срок от 3 години на 27-годишен мъж от Банкя, който бе заловен да превозва незаконно 26 афганистанци, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Шумен.

Младият мъж бил зад волана на товарен автомобил Пежо „Боксер“ със софийска регистрация  и бил спрян за проверка от служители на полицейския участък в Смядово преди три дни.

В кабината водачът бил сам. Полицейският служител забелязал, че не си е поставил обезопасителен колан. Започнала проверка на документи на водача, на превозното средство, стигнали до оборудване – триъгълник, аптечка, пожарогасител. 27-годишният мъж казал, че няма оборудване в автомобила. Униформените забелязали, че се притеснил. Казали му да отвори задната врата на автомобила.

Вътре полицейските служители установили 26 мъже на различна възраст  /от 14 до 25 години/ без документи за самоличност, определящи се като афганистанци. Задържани са в полицейското управление във Велики Преслав. Образувани са бързи производства за престъпления по чл. 279 ал. 1 от НК. Задържан е и водачът на автомобила. Образувано е бързо производство за превоз на незаконно влезли в Република България чужденци, по което съдът се произнесе с условна присъда.

Районна прокуратура – Шумен ръководи общо 67 бързи производства по чл. 279, ал. 1 от НК във връзка с няколко групи чужди граждани, задържани в периода 5 – 6 април 2022 година в района на град Шумен и град Велики Преслав, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура. 35 от тях са на възраст между 18 г. и 30 г., а останалите са непълнолетни. Най-малките са на 14 години. Всички са от мъжки пол. Според информацията, предоставена от задържаните мъже, групите идват от Афганистан, и са преминали нелегално границата на Република България на неустановено към момента място. Чужденците нямат документи за самоличност.

ШУМ.БГ