Шуменската Регионална дирекция по горите /РДГ/ издаде заповед, с която се забранява от вчера  движението на двуколесни и четириколесни превозни средства по черните горски пътища на територията на ПП „Шуменско плато“. Тя е с 3-месечен срок на действие - до 12-ти август.

“Забраната е по искане на Държавно горско стопанство-Шумен с аргумент да не се развалят черните пътища, да не стават коловози, както и за да се подобри охраната на гората. Нормалните туристи не ги ограничаваме по никакъв начин, това трябва да се подчертае. Разрешено е движението по всички асфалтови пътища и по подстъпите към туристическите заслони”, каза за ШУМ.БГ директорът на Регионална дирекция по горите инж. Емил Гелов.

От ДГС добавиха, че ще използват времето на действие на забраната да се възстановят нарушените черни пътища на Платото. Тези, които са повредени при дърводобив, ще бъдат оправени от фирмите, тъй като задължението фигурира в договорите им. Коловозите, направени от джипове и АТВ-та, ще се ремонтират от Горското стопанство.

Забраната се отнася за всички видове превозни средства, като в заповедта се посочва, че масовото движение на високопрохидими автомобили, АТВ-та и мотоциклети нарушава спокойствието на посетителите на Природния парк и разрушава горските пътища.

Разрешено остава движението на велосипеди, както и на автомобили на Горското, на Министерството на земеделието, СИДП, на МВР, Екоинспекцията, но само при изпълнение на служебните им задължения.

ШУМ.БГ