Затлъстяването е сред водещите заболявания при децата от 1 г. до 7 г. и при учениците от 7 г. до 18 г. в Шуменска област. Това е констатирано след основен профилактичен преглед от медицинските специалисти, работещи в здравните кабинети в детските градини и училищата.   

Данните съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, отдел „Профилактика на болести и промоция на здравето“ по повод отбелязването на Европейския ден за борба със затлъстяването - 19 май.

Анализът на РЗИ за учебната 2020/2021 г. относно здравословното състояние на децата показва, че от 10 394 деца и ученици от 106 детски градини и 65 училища в областта, 2541 попадат в т.н. трета група или с тегло извън нормата за възрастта си.

В детските градини са изследвани 3594 деца на възраст от 1 до 7 г., от които 639 малчугани попадат в рискова група, а други 219 са с тегло извън нормата за възрастта си.

При училищата профилактичните прегледи показват, че от 7800 ученици, на възраст от 7 до 18 г., 1224 попадат във ІІ група (разширена норма) или рискова група, а 522 са включени в ІІІ група - извън нормата на теглото, съобразно възрастта им.

Анализът включва данни, както за индивидуални оценки на ръста и теглото, така и изследване на физическата дееспособност, диспансерно наблюдение и регистрирани заболявания и аномалии при основния профилактичен преглед, от който се забелязва, че затлъстяването е сред водещите заболявания в структурата на заболеваемостта при децата и при учениците в областта.

Специалистите от РЗИ препоръчват ежедневна двигателна активност още от ранна възраст в детските заведения и в семейството, да се замени седенето пред компютъра, телефона, телевизора с каране на колело или други спортни игри, както и да се създаде здравословен модел на хранене.

ШУМ.БГ