По покана на областния управител и на ректора на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ на посещение днес в Шуменска област бе извънредният и пълномощен посланик на Република Казахстан у нас Негово Превъзходителство Темиртай Избастин, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Той бе приет от Областния управител д-р Владимир Йолов. В разговорите са участвали още заместник-кметът по икономическо развитие на община Шумен Росица Антонова, председателят на Общински съвет Шумен Ася Аспарухова и заместник - областният управител Николай Колев.

Сред акцентите по време на срещата са обсъдени възможностите за установяване на диалог и сътрудничество, побратимяване на Шумен с град от Република Казахстан, сътрудничество в областта на икономиката, образованието, туризма и културата. Желанието на двете страни за задълбочаване на отношенията е, че в област Шумен има предприятия, които ползват ресурси, произведени в Казахстан, както и предприятия, които могат да задоволят търсенето в направления като мебелно производство, консервна промишленост, козметика, млекопроизводство. България има подписано споразумение с Република Казахстан за сътрудничество в сферата на икономиката и туризма и спогодба за избягване на двойно данъчно облагане, което е добра възможност за инвеститорите.

По време на визитата си високият гост посети РБ „Стилиян Чилингиров“, където направи дарение от книги, преведени на български език, представящи литературата и историята на страната. Там беше открита изложба с фотографии, показващи забележителности на Казахстан, и която е посветена на големия древен философ Ал-Фараби. По-късно посланикът проведе среща и с ректора на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, посети Държавно предприятие „Кабиюк“, паметник “Създатели на българската държава“ и Томбул джамия.

ШУМ.БГ