18 заявления от кандидати за съдебни заседатели са постъпили до определения краен срок, 20 юни. За нуждите на Окръжен съд са нужни 40, като 30 от тях трябва да са от община Шумен, а останалите по 5 от Нови пазар и Велики Преслав.

Заради липсата на достатъчно кандидати за съдебни заседатели, които ще са с мандат 2023-2026, днес се събра Комисията за допускане и избор. Членовете й решиха да удължат срока за подаване на заявления, за да може да се попълни необходимата бройка.

Председателят на комисията Даниела Русева съобщи в началото на заседанието, че подобен случай е имало при избора на съдебни заседатели с мандат 2015-2019 г. Тогава до определения първоначален срок са били подадени едва 9 заявления. Броят се е попълнил, след като срокът е бил удължен със седмица.

На днешното си заседание Комисията реши да даде възможност на кандидатите за съдебни заседатели да подават документи до 1 юли, включително.

Сред изискванията е посочено, че кандидатите трябва да са на възраст от 21 до 68 години, да имат настоящ адрес в община Шумен, да имат завършено поне средно образование, да не са осъждани за умишлено престъпление, да не страдат от психични заболявания и др. Всички изисквания и необходимите документи са публикувани тук.

Документите се подават на гише №3 в сградата на Община Шумен. След това Комисията ще одобри кандидатите по постъпилите от тях документи и ще насрочи събеседване с всеки от тях.

ШУМ.БГ