Десетки шуменци се качиха рано тази сутрин на Шуменското плато, за да посрещнат изгрева на слънцето на Еньовден – един от мистичните дни в народния български календар. Вярва се, че на този ден Слънцето дарява здраве, а набраните по изгрев билки имат най-голяма лечебна сила.  

В 5.33 часа, когато бе изгревът на днешния ден малки и големи сплетоха венец от билки, минаха под него за здраве, а след това играха хора на поляната до Информационния център на комплекс „Създатели на българската държава“. Всеки имаше възможност да си направи и вземе китка от билки, набрани сутринта.

Освен това са изложени продукти с лавандулово масло, мед, предлагат се и стари бабини рецепти за чай с лечебни растения.

Посрещането на Еньовден се организира всяка година от дирекцията на природен парк „Шуменско плато“ и е част от фестивала „Зелени слънца“. В него тази сутрин се включи с изпълнения и вокална група „Медени гласове“.

Тази вечер от 18.30 ч. пред сградата на Астрономическата обсерватория на платото празникът ще продължи с творчески ателиета и забавления. Предвидени са томболи и викторини, изработка на Еньовски китки и венци, горски глинени усмивки и други изненади.

ШУМ.БГ