Емил Дончев Томов заменя Жанета Панайотова на поста управител на „ВиК-Шумен“ ООД. Рокадата бе извършена днес на заседание на Общото събрание на дружеството.

Името на Томов бе предложено от представителя на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Георги Карамитев. Той единствен гласува „За“ смяната на управителя, но гласът му надделя, тъй като държавата има 51% собственост във ВиК. От другите съдружници на заседанието присъстваха само общините Шумен, Велики Преслав, Смядово и Каспичан, които гласуваха с „Въздържал се“.

„Общините нямаше как да гласуваме по друг начин, тъй като не знаехме предварително името на предлагания за управител, а и така сме упълномощени от общинските съвети“, обясни после зам.-кметът на Шумен Росица Антонова. Кметът на Каспичан Милена Недева също заяви, че не е чувала за въпросния Емил Томов. Тя добави, че са попитали представителя на държавата в Общото събрание кой е новият шеф, но Карамитев е казал, че също не го познава.

Проверка в интернет показва, че Емил Томов е строителен инженер и юрист по образование, но с опит във водния сектор. Бил е управител на ВиК „Йовковци“ – Велико Търново, също е работил и като ВиК експерт в община Горна Оряховица.

Досегашният управител Жанета Панайотова ръководи „ВиК-Шумен“ от декември 2019-та, когато замени на поста стария управител Илиян Илиев.

ШУМ.БГ