16 души са се възползвали от възможността да се включат в безплатни и анонимни изследвания с бързи тестове за хепатити В и С в седмицата от 29 юли до 5 август. Това съобщиха днес от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Шумен, която е партньор в инициираната от Министерството на здравеопазването съвместна скринингова кампания.

От изследвалите се 10 са жени и 6 мъже на възраст от 24 г. до 68 г. Регистриран е един положителен резултат за хепатит В, като на лицето е известно, че е носител на вируса, уточниха от здравната инспекция

За тази година това е втора инициатива на РЗИ за безплатно и анонимно изследване за хепатити В и С, като първата беше през май, когато от възможността се възползваха 11 души. Тогава нямаше регистрирани положителни лица.

По данни на РЗИ в Шуменско от началото на 2022 г. до края на юли са регистрирани 4 случаи на остър вирусен хепатит при лица на възраст от 1 г. и 8 м. до 69 г., които са жители на Шумен, Нови пазар, с. Мадара и с. Златар. В три от случаите е потвърден остър вирусен хепатит, тип Е, и един случай на остър вирусен хепатит – неуточнен.

ШУМ.БГ