Децата от клуб „Млад полицай“ към детския отдел на РБ „Стилиян Чилингиров“ в Шумен приключиха успешно едноседмичното си обучение, по време на което се запознаха с работата на служителите на МВР, съобщиха от пресцентъра на полицията.

По време на организираните летни занимания инсп. Ирина Панова от полицейското управление в града запозна децата с дейността на различни служители в областната дирекция. Младите полицаи научиха задачите и функциите на полицаите от „Охранителна полиция“, оперативните дежурни части, пътна полиция. Научиха още, че в зависимост от сектора, в който работят, полицаите имат различно униформено облекло, а някои от тях изпълняват задълженията си в цивилни дрехи.

Полицай Валентин Вичев демонстрира пред децата от клуба помощни средства, които съпътстват ежедневната им работа - белезници, палка, каска, бронежилетка, щит, значка, светлоотразителна жилетка.

Инсп. Илиян Илиев от пътна полиция пък ги запозна с основната дейност на пътните полицаи. С негова помощ децата затвърдиха знанията си и получиха нови за своята безопасност при движение, пресичане и управление на велосипед, тротинетка, ролери, ховърборд.

Експерти от научно-техническата лаборатория Красимир Крумов и Стоян Мирчев им показаха техника за снемане на отпечатъци, запознаха ги с първия етап от разследване на престъпление - оглед на местопроизшествие.

В последния от дните децата посетиха шуменския питомник и се срещнаха с полицай Ивайло Панайотов - водач на служебно куче. Те научиха от него  какво означава „служебно куче“, как се отглежда и с какво помага на полицаите по време на работа.

ШУМ.БГ