Лятна анти СПИН кампания стартира Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Шумен. От 15 август до 24 август ще проведе безплатни и анонимни изследвания за ХИВ/СПИН.

Желаещите могат да се изследват всеки работен ден в рамките на кампанията от 9,00 ч. до 16,00 ч. в сградата на РЗИ – Шумен, пл. „Освобождение” №1, ет. 2, ст. № 11.

Предоставянето на възможност за безплатни изследвания и консултиране за ХИВ от РЗИ – Шумен е в рамките на регионалната кампания, с която се отбелязва четвъртият, заключителен етап от Националната анти СПИН кампания.

В нейните рамки експертите на здравната инспекция проведоха и здравно - информационна кампания за начините на заразяване и предпазване от ХИВ/СПИНи други сексуално предавани инфекции сред младите хора в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи гр. Шумен и в Комплекс за социални услуги „Детелина“ гр. Шумен.

Планираните инициативи до края на м. август са дискусия за превенция на ХИВ и СПИН със здравни медиатори от общините в област Шумен, както и изготвяне на информационни табла по темата ХИВ/СПИН(пред РЗИ – Шумен, в Диагностично-консултативен център I и в Шуменски университет „Еп. Константин Преславски” ).

От началото на 2022 г. досега в област Шумен е потвърден в Националната референтна потвърдителна лаборатория (НРПЛ) по ХИВ гр. София един случай на човек с ХИВ инфекция. През 2021 г. случаите в областта са били 3 – двама мъже и една жена на възраст от 22 г. до 56 г., а през 2020 г. – 4 регистрирани лица (3 мъже и 1 жена) на възраст от 39 г. до 44 г.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 5 май 2022 г. са открити нови 110 ХИВ – серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната от 1986 г. досега са 3 831. 97.3% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 3% – при инжекционна употреба на наркотици. Броят на починалите от ХИВ/СПИН през 2021 г. е 49 души.

Към 31 март 2022 г. общо 2 000 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 972 (99%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.  

Националната АНТИСПИН кампания е целогодишна инициатива, която се провежда в четири етапа. Започва на 1 декември, Световния ден за борба срещу СПИН, вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) стартира третият етап. Четвъртият, финален етап, е лятната анти СПИН кампания.

ШУМ.БГ