Улица с дължина от 454 м в кв. „Еверест“ ще бъде ремонтирана основно и чрез нея кварталът ще има пряка връзка с ул. „Софийско шосе“ при Хиподрума. За целта община Шумен ще осигури от собствения си бюджет до 830 000 лв. без ДДС.

За ремонт на участъка администрацията има изготвен проект, а чрез обществена поръчка търси изпълнител на строително-ремонтните дейности.

„Това е най-прекият път до квартала и първите му блокове при входа на Шумен. Реално това досега бе временен път за живущите. Коментираме отдавна ремонта, но имаше отчуждителни процеси, които сега са завършени.“, каза за ШУМ.БГ зам.-кметът по строителство на Шумен инж. Боян Тодоров

Улицата е с ширина 10 м – пътно платно 2х3.5 м и тротоари по 1,5 м, като в последните 54 м габарита се променя на 20,2 м – пътно платно от 10.2 м и тротоари по 5 м. Кръстовищата, в началото с ул. „Софийско шосе“ и в края с ул. „Асен Златаров“, ще бъдат от стандартен тип, с обособяване на предимство със знаци и хоризонтална маркировка.

Предвижда се изграждане на нова пътна конструкция от нефракциониран трошен камък, с дебелина от 40 см при пътното платно и 30 см при тротоарите.  Пътните платна ще се изпълнят от три пласта асфалтобетон – битумизирана основа 4 см, биндер 4 см и плътен асфалтобетон тип 4 см. Тротоарите са предвидени с асфалтобетонова настилка.

По ремонтирания участък ще се постави и осветление.

ШУМ.БГ