Наситена със събития и представления програма обещава за новия театрален сезон ръководството на шуменския ДКТ "Васил Друмев". За тях разказа на пресконференция директорът Илия Виделинов.

Сезонът ще бъде открит на 16-ти септември. Началото ще бъде поставено с тридневен фестивал „Детска усмивка“, който ще продължи до 18 септември включително. В края му ще има концерт на Керана и Космонавтите.

„Работещите в театъра и доброволците, които ни помагаха не почиваха през лятото и освен нови премиерни заглавия, зрителите ще могат да се насладят и на обновени зали и пространства в сградата на театъра. Предстоят много и интересни неща, като някои от проектите ни са пилотни, за да видим, има ли интерес и дали да ги продължим в следващите месеци и години“, каза Илия Виделинов.

Обновена е зала „Патиланчо“. В началото на септември ще бъде открито новото пространство за кино, а всички зали в сградата на театъра ще посрещат зрителите в нова обстановка. „За новия облик благодаря на доброволци, на фирми, които ни помогнаха и на Община Шумен“, каза още директорът на шуменския театър.

Той съобщи още, че само през септември ще бъдат представени 8 премиери в театъра – три от представленията са за деца - „Фокуси в куфар“, „Двете обувки“, „Фонтана на желанията“. За по-големите са: „Импро миш маш“, „Асансьорът“, „Това не е театър“, „Пияния“, „Бурунданга“.

Преди началото на сезона, в края на август ще се проведе и първият в Шумен мини кинофестивал „Без обектив“. В него ще могат да се включат млади хора на възраст до 29 години. Те ще се докоснат до киното, но чрез камерата на телефона. През първите три дни участниците ще научат част от нещата, за да създадат филм, а след това ще заснемат свой филм, който ще бъде представен в последния фестивален ден. За победителите ще има и награди.

През септември във фоайетата на театъра ще бъде подредена постоянна изложба с предмети от историята на българския и шуменския театър. Това обяви Горица Радева, която е инициатор и организатор на изложбата. „Идеята ни е да открием експозицията на 22 септември. Ще бъдат изложени плакати, програми, издания на пиеси, костюми и още предмети. Част от тях са ни предоставени от театри от страната. Изложбата ще е постоянна, като амбицията е де прерасне и в музей на театъра в следващите години“, обясни Радева.

Следващия месец ще започнат и прожекциите на филми - късометражни, игрални, документални и други. „Имаме обещания от посолствата в България да ни предоставят филми от своите страни, които да можем безплатно да прожектираме в края на всяка седмица“, разкри Илия Виделинов.

Той каза още, че през октомври ще започнат работа театрални школи, открити срещи с творци, ще продължат детските работилници.

ШУМ.БГ