Двама полицаи загинаха при опит да спрат автобус, пълен с мигранти. Това е станало около 5 часа сутринта на кръговото кръстовище "Трапезица" в Бургас. На място е директорът на бургаската полиция старши комисар Калоян Калоянов. Вътрешния министър Иван също пътува натам.

Трафикът от Созопол в посока УМБАЛ-Бургас е отцепен.

Полицейският патрул направил опит да препречи пътя на шофьора на автобуса, който губи контрол при опит да вземе завоя наляво на кръковото кръстовище и помита както полицейската кола, така и два павилиона. На място има екипи на пожарна и полиция.

Информацията за тежкия инцидент потвърди и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"При опит да бъде спрян автобуса, той е връхлетял върху полицейския автомобил и се е стигнало да смъртта на двама служители на реда. Имало е преследване. Предприехме мерки, за да се спре засиления мигрантски натиск. В момента включваме дронове и военна техника", каза в ефира на NOVA Демерджиев.

Заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев заяви пред БНТ, че жертвите на тежкия инцидент са полицаи от ОДМВР - Бургас, които са патрулирали на входа на града.

Преди загиналите да се включат в преследването на автобуса с мигранти, превозното средство не се е подчинило на два опита за спиране от постове на "Гранична полиция". Тогава патрулиращите полицаи в морския град поели автобуса при влизането му в Бургас и предприели действия за спирането му. При гонка по улиците на града автобусът катастрофира и на място загиват двамата служители на реда.

Бежанците са 38 човека, между тях има и малки деца. Те са преминали нелегално през граничната ограда в периметъра на Малко Търново. Няма тежко пострадали сред тях. Тепърва ще се изяснява националността им.

По информация на БНТ регистрационните табелите на автобуса са холандски, като не отговарят на марката и модела на превозното средство, тоест - най-вероятно на автобуса са сложени крадени номера.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев определи действията на шофьора на автобуса с мигранти, който катастрофира и уби двама полицаи, като "съзнателен целенасочен умишлен акт". По думите на Чинев в случая не може да се говори за действие по непредпазливост.

С оглед на сложността на случая и големия обществен интерес следователи поемат огледа на местопроизшествието, заяви Чинев.

Двама млади полицаи са загиналите

Младши инспектор-старши полицай в група "Охрана на обществения ред" в сектор "Охранителна полиция" в Първо РУ-Бургас Йордан Илиев и старши полицай Атанас Градев са двамата загинали полицаи. И двамата са млади хора, поставили кариерата си над всичко.

На мястото на инцидента са най-близките на двамата полицаи, сред които и годеницата на Йордан Илиев, която е журналистка от "Флагман".

След два месеца Йордан Илиев, който няма още 30 години, е щял да премине на по-висока длъжност в отдел "Криминална полиция" заради доказани качества, само за последните три месеца е награждаван три пъти за проявен героизъм. Тази нощ той изобщо не е трябвало да бъде на работа, поел е извънредно дежурство в друго отделение, в което не са достигали патрулните полицаи, предаде "Флагман".

Двамата полицаи са искали да помогнат на колегите си и се включват в преследването на автобус с мигранти в района на кръговото кръстовище "Трапезица" в опит да пресекат пътя му, но той буквално връхлита върху колата.

Дир.бг