С жребий днес по време на консултациите за съставяне на секционните избирателни комисии (СИК) в община Шумен, политическите сили разпределиха местата, където ще разлепят агитационни материали по време на предизборната си кампания до вота на 2 октомври тази година.

Партиите и коалициите ще имат на разположение около 30 табла и места по пешеходната зона на бул. „Славянски“, извън центъра и по кварталите, както и по едно определено място в селата на общината да лепят плакати (всички места за агитационни материали може да намерите в заповедта, публикувана в секция "Избори").

Агитационни материали, които са разлепени на места извън определените за това, ще бъдат премахвани от инспектори на общината, от кметствата по села.

До седем дни след приключване на изборите партиите пък трябва да премахнат всички плакати, които са лепили.

Освен местата за агитация днес политическите сили се разбраха и утвърдиха състава на секционните избирателни комисии, съобщиха от пресцентъра на общината.

127 избирателни секции ще бъдат разкрити на територията на община Шумен за предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат на 2 октомври 2022 г. От тях 124 секции ще бъдат образувани в община Шумен, 2 – за лечебни заведения и 1 – за местата за лишаване от свобода. Предвижда се да бъдат разкрити и 2 подвижни СИК за избиратели с трайни увреждания.

Подвижни СИК за гласуване с подвижна избирателна кутия ще бъдат образувани допълнително според заболеваемостта към момента на провеждане на изборите, броя настанени в лечебни заведения и броя на лицата, поставени под карантина или домашно лечение.

Местата в секционните избирателни комисии бяха разпределени на базата на парламентарното представителство на партиите и коалициите. ПП „Продължаваме промяната“ ще има 37 председателски, 36 зам.- председателски места, 37 секретари и 131 членове. Коалиция „ГЕРБ-СДС“ ще има 32 председатели, 32 зам.-председатели, 32 секретари и 119 членове на СИК. ПП „ДПС“ ще е с 19 председатели, 18 зам.-председатели, 19 секретари и 77 членове. Коалиция „БСП за България“ ще е с 14 председатели, 14 зам.- председатели, 14 секретари и 85 членове в СИК. ПП „Има такъв народ“ ще бъде с 10 председателски, 11 зам.- председателски, 10 секретарски места и 96 членове. Коалиция „Демократична България – Обединение“ ще бъде с 9 председатели, 9 зам.-председатели, 8 секретари и 101 членове в СИК. ПП „Възраждане“ ще има 6 председателски, 7 зам.- председателски места, 7 секретари и 107 членове.

С Решение № 6 от 17.08.2022 г. РИК – Шумен определи броя на членовете на СИК, съобразно броя на избирателите в съответната секция. За избирателни секции с до 500 избиратели – 7 членове, за избирателни секции с повече от 500 избиратели – 9 членове и за подвижните избирателни секции – 5 членове.

ШУМ.БГ