Заради липсата на питейна вода от утре, 30 август, кметът на община Шумен Любомир Христов със заповед обяви бедствено положение в село Черенча, съобщиха от пресцентъра му.

В заповедта на кмета е вписано като задължение на ВиК - Шумен да осигурява ежедневно с водоноски прясна питейна вода за жителите на селото и се забранява използването на тази вода за поливане.

Във връзка със създалата се ситуация в селото Любомир Христов проведе днес среща с управителя на ВиК - Шумен инж. Емил Томов. Двамата обсъдиха необходимостта от предприемане на спешни мерки по отстраняване на проблема с безводието. Инж. Томов обясни, че вече са установени авариите по водопреносната мрежа. От утре започва тяхното отстраняване, както и подготовката за подмяна на основната тръба по улица „Фисек“, по която се осигурява водоснабдяването в село Черенча.

От пресцентъра на община Шумен припомнят, че в началото на годината с приемане на бюджета за 2022-ва бяха осигурени 55 000 лева за ремонтни дейности по ВиК мрежата в село Черенча. Днес по време на разговорите обаче стана ясно, че водното дружеството не разполага с необходимата техника. Кметът Христов пое ангажимент със средства на общината да бъде осигурен багер, с който да се извърши прокопаването на улицата.

ШУМ.БГ