На 5 септември Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров" ще представи на шуменци и гости на града изложба живопис на Веселина Господинова - Георгиева. Изложбата на родената в Шумен художничка ще бъде открита в 17.00 ч.

Тя е завършила „Педагогика на изобразителното изкуство” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, но рисува от дете, а голямата й страст е акварелът. Участвала е в различни изложби в страната и чужбина, сред които „Море, акварел” в Одеса, Украйна през 2020-та; „Urbino in aquarello” в Италия през 2019 и 2020 г.; „2020 Malaysia International Online Juried Art Competition”.

Същият ден от 17.30 ч. ще бъде открита и благотворителна среща с автограф с Георги Лунгов - правист по професия и любител краевед.

Той ще представи книгата на своя дядо Георги Лунгов „Драгоево - земя свещена, земя кърмилница” и филма „Драгоево - легенда за родолюбието”, на който е автор заедно с Владимир Йорданов. Филмът е създаден през настоящата година и разказва за историята на църквата в селото и участието на драгоевчани във войните след Освобождението на България. Героите във филма са свидетели на историческите събития или преки потомци на участници в тях.

Това е втората за тази година среща на шуменци с Георги Лунгов и отново е с благотворителен характер - събраните средства ще бъдат дарени за лечението на Ралица Николаева, страдаща от рядкото генетично заболяване Синдром на Лий.

ШУМ.БГ