Президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев и председателят на комисията за детско-юношески спорт към федерацията Евгени Иванов – Пушката посетиха днес Шумен.  В града ни те се срещнаха с представители на волейболни клубове от североизточна България.

„Тук сме, защото поне веднъж годишно се срещаме с регионалните отговорници и клубовете от регионите. Днес сме в Шумен преди това бяхме в регионите „Странджа“ и „Тракия“. Искаме да разговаряме с хората по места, да се видим очи в очи и да чуем проблемите на клубовете. Искаме да има директен контакт“, каза за ШУМ.БГ Любомир Ганев.

Той допълни, че като федерация правят всичко възможно да подпомагат клубовете, за да развиват те волейбола. „Не можем обаче да взимаме пари от държавата и да ги раздаваме, но се опитваме да осигуряваме условия, при които клубовете да са облагодетелствани и да работят с децата и да развиват своята дейност по-добре. Знаем, че трябва работа по клубовете, за да имаме развитие на спорта“.

Ганев каза още, че Шумен ако направи отбор може да участва в първия ешелон по волейбол при жените – Демакс лига. „Ако клубът има готовност може да участва. До седмица ще стане ясен броят на отборите, като по моя информация те няма да са по-малко в сравнение с миналата година. Поемаме много от разходите им (разходи за хотели, съдийски и др.), така че за тях остава да подсигурят състезателките и първенство при жените ще има и то не с четири отбора“, каза още Любомир Ганев.

Евгени Иванов допълни, че във федерацията, която залага на развитието на детско-юношеския спорт, има много идеи за първенството при по-малките. „Затова правим тази обиколка да споделим нашите идеи и да чуем може ли да се развиват те по места. Дали ще има промени в първенствата при подрастващите ще стане ясно, след като приключим разговорите си клубовете в България“, каза Евгени Иванов.

Той обърна внимание на представителите на клубовете да се запознаят добре с новия трансферен правилник, който защитава по-малките от тях. „Правилникът защитава интересите на тези, които намират децата, дават им първите стъпки във волейбола. Всеки един треньор трябва да види какво може да получи ако намери и развие във волейболно отношение едно дете. Това е добър стимул за работа“, допълни Иванов.

ШУМ.БГ