Шумен ще отбележи Деня на Съединението – 6 септември с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци, съобщиха от пресцентъра на общината.

Ритуалът  ще започне в 10,00 часа на площад „Кристал“. От 11,00 часа възпоменателна церемония ще се състои и пред паметната плоча в местността „Марашката кория“, където през лятото на 1885 година българската войска, начело с княз Александър Батенберг, провежда учебни стрелби. Там пратеници на Българския таен централен революционен комитет убеждават княза и той се съгласява да оглави Съединението на Княжество България и Източна Румелия. За гражданите, които желаят да присъстват и на ритуала в село Мараш, е осигурен безплатен транспорт.

Тържествено отбелязване на големия празник организира читалище „Съединение“ в село Кочово. То ще се започне на площада на селото в 18,30 часа. В него ще вземат участие Хор „Родни звуци“, Духов оркестър „Михаил Биков“, Мъжки хор към НЧ „Развитие“-Дибич, Състав „Надиграй ме“ от Варна и др. Ще бъде представена изложбата "Войниците на с. Кочово". Регионалният исторически музей в Шумен ще покаже материали от времето на Съединението, а Регионален клуб „Традиция“ - Велики Преслав ще пресъздаде етюд „Часът на нашето съединение“.

Празникът в Кочово ще завърши със заря.

ШУМ.БГ