Ако цените на енергоносителите не скочат с повече от 50%, спрямо сегашните, отоплението на шуменските училища и детски градини през тази зима е подсигурено. Това увери на пресконференция днес заместник-кметът по образование на Шумен Найден Косев.

Всички 16 училища в града, както и градините, се отопляват на газ. Косев обясни, че училищата разполагат с необходимите средства да плащат горивото. Справката към края на юли е показала, че училищата са изразходвали едва 50% от отпуснатите им средства за издръжка, а градините - 54%. Това дава основание да се смята, че те могат да си позволят и евентуални по-високи цени на газа. 

„Алтернатива при тях е почти невъзможна. От всички училища не повече от 3 или 4 имат осигурено ниво на климатизация чрез електричество. Останалите имат, но частично - отделни класни стаи. Трябва да се има предвид и че много от инсталациите са на над 50 години и те, ако се натоварят, ще бъдат опасни“, каза Косев. Засега изобщо не е обсъждан вариантът за дистанционно обучение в електронна среда.

„Статистиката във финансовата област обаче показва, че при сегашното ценово изражение на  енергоносители, стоки и услуги, ние бихме могли плавно и спокойно да приключим бюджетната година без сътресения. Ако обаче ръстът на цените приближи 50%, това означава, че ние трябва да ангажираме други ресурси, тоест ще има проблем. Най-правилното в такъв случай ще е държавата да реагира през министерството на финансите и министерството на образованието, за да се компенсира този недостиг", каза Найден Косев.

В училищата и градините в селата от общината, които са на твърдо гориво и на газьол, проблеми не се очакват.

През лятото в училищата са направени основни ремонти за 1,607 млн. лв. - държавни средства, както и текущи ремонти за 266 хил. лв., осигурени от местния бюджет.  
Осигурен е безплатния транспорт до средищни училища и до училища в Шумен на 680 ученици.

Тази есен 19-те училища в община Шумен се очаква да приемат 8190 ученици в 353 паралелки от 1 до 12 клас. Записаните до момента първокласници са 735 в 33 паралелки. Спрямо миналата година, те са с 26 по-малко. 

ШУМ.БГ