От началото на годината до сега в Шуменско са възникнали 659 пожара. За същия период на 2021-ва са станали едва 415, или с 58% по-малко. Причина за тазгодишния ръст е сухото лято, каза  на пресконференция днес директорът на РДПБЗН-Шумен комисар Иван Иванов.

Ако не завали скоро, ни очаква тежка есен. За съжаление и метеорологичните прогнози не са за скорошни дъждове. Всичко в момента е изсъхнало и пламва изключително лесно“, каза Иванов.

Падналият в събота дъжд е бил само 2,6 литра на квадратен метър, което е твърде малко, за да напои земята.

Комисар Иванов отправи апел хората да са по-внимателни с боравенето с огън на открито, при варенето на зимнина и горенето на листа и шума, тъй като повечето пожари възникват поради човешка небрежност.

От началото на годината до момента при пожари са загинали трима души. Миналата година са били също трима.

В момента се извършват проверки на място с противопожарната автостълба на всички високи жилищни сгради в Шуменско.  Такива се водят сградите с височина над 28 метра, или 8 етажа. В град Шумен те са 48 и до момента са проверени половината. Целта е да се провери до каква реална височина може да се извършва евакуация на хора и гасене с оглед на това, че край много от блоковете има голям брой паркирани леки автомобили, които ограничават достъпа.

Комисар Иван Иванов обясни още, че противопожарните служби в Шуменско са добре обезпечени с техника и въоръжение. Има и достатъчно огнеборци. Проблем има само при държавния противопожарен контрол, където при щат от петима инспектори, са назначени само двама.

Във връзка с професионалния празник на служителите от структурите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ , който е на 14 септември, противопожарните служби в Шуменска област организират от днес до 18 септември дни на отворените врати. Всеки, който иска да се запознае с работата на огнеборците отблизо, да разгледа противопожарната техника или да си направи снимки за спомен, е добре дошъл.

ШУМ.БГ