Седемте детски ясли в Шумен няма да имат проблем с посрещането на разходите за отопление през зимата. Сградите на всички ясли са газифицирани и нямат алтернативни варианти за отопление.

„С тези цени на газа в момента ще се справим без трудности и отоплението на яслите ще е осигурено без проблеми. Сградите са газифицирани и нямат възможност да преминат на друг вид отопление. Някъде има климатици, но самите сгради са проектирани така, че няма как да използват изцяло ел.енергия за нуждите си“, каза за ШУМ.БГ заместник-кметът по здравеопазване и социални въпроси д-р Светлана Маркова.

Новото за тези детски заведения е, че шест от тях, както и детската кухня в кв. „Тракия“ ще бъдат оборудвани с нови професионални печки за приготвяне на храната. Предстои и подмяна на детски креватчета, столчета и масички.

„С изключение на 11-та ясла, където миналата година бе закупена печка, в останалите тези уреди са стари, амортизирани и неподлежащи вече на ремонт. Това наложи да се закупят нови печки за яслите и за детската кухня в кв. „Тракия“, допълни д-р Светлана Маркова.

За това оборудване вече има обявена обществена поръчка на обща стойност 45 500 лв. без ДДС, като параметрите на печките са еднакви за всички детски ясли. В следващите месеци предстои да се обнови и част от мебелировката в детските ясли. Ще се подменят масички, столове и легла, където е необходимо.

„Детските ясли работят целогодишно и в тях според необходимостта се извършват периодично ремонтни дейности. Според нуждите се боядисва, обновяват се санитарни помещения, кухни и други дейности“, разясни Маркова.

Към края на август детските ясли в Шумен се посещават от 642 деца.

ШУМ.БГ