Еко фестивал в парк „Кьошковете“ за ученици и състезание по надбягване с тротинетки за най-малките са двете мероприятия, с които шуменската екоинспекция ще отбележи Европейската седмица на мобилността, която традиционно се провежда в дните от 16 септември до 22 септември, съобщиха от РИОСВ.

На 20 септември пред децата от ДГ „Слънце “ в град Шумен ще бъде представена анимация по темата за опазването на чистотата на въздуха, след което възпитаниците от трета и четвърта група ще се съревновават с тротинетки в двора на градината. На 21 септември от 10:30 ч. ще започне еко фестивал за учениците от шуменски училища, който се организира в партньорство с домакините от Дирекцията на ПП „Шуменско плато“ и с подкрепата на служители от Североизточното държавно предприятие (СИДП).

Идеята на организаторите е преди началото на учебната година да се повторят екологичните знания на учениците, за които и трите институции традиционно работят и да се акцентира на идеята за популяризиране на  седмицата на мобилността, а именно, хората по-често да заменят автомобилите с ходене пеша или с велосипеди и да се популяризират устойчиви инициативи в посока за по-чиста околна среда. През тази година темата  на Европейската седмица на мобилността е: „По-добри връзки“ и подчертава връзката между хората и местата, в полза на активната мобилност.

ШУМ.БГ