Деца ще свирят заедно с музикантите от Симфониета-Шумен в концерт в четвъртък, 15 септември. От 19:05 ч. на сцената в зала „Проф. В. Вичева“ ще се изявят деца от проекта „Музиката вместо улицата“. Освен оркестранти, децата ще са и солисти и ще изпълнят Концерт за четири цигулки от Антонио Вивалди, Концерт за цигулка № 3 от В. А. Моцарт, Обливион от Астор Пиацола и др. В програмата са включени още „Карнавал на животните“ от Камий Сен Санс, творби от Моцарт, Шостакович, Георги Златев-Черкин, Андрей Стоянов и др.

„Музиката вместо улицата“ е социален проект основан през 2008 г. Негови създатели са Георги Калайджиев - бивш концертмайстор на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ и неговата спътница Мария Хаушилд. Любовта към музиката и цигулката Георги Калайджиев наследява от своя баща. Свири със „Софийски солисти“, обикаля световните сцени, а от 1993 г. е концертмайстор на филхармонията в Гисен, Германия, където и преподава. Според него музиката възпитава, дарява всеобхватно, дава възможност да се открие един нов свят пред децата. Мечтата да помогне на възможно най-много деца да продължат по един нов път го връща в родното място – ромския квартал „Надежда“ в Сливен. През изминалите 14 години повече от 400 деца от социално слаби семейства, предимно от ромската общност в Сливен, са имали възможност  да се учат да свирят на различни инструменти и да получат музикално-теоретична подготовка. Своята активна подкрепа дава и Радка Кусева, дългогодишен музикален педагог и приятел на Георги Калайджиев, която ръководи проекта в Сливен. Част от децата са продължили музикалното си образование в музикални училища, Националната музикална академия в София, а други дори работят вече като оркестранти.

Освен изявите на българска сцена децата свирят като част от състава на Световния детски симфоничен оркестър (в зала „Пиер Булез“  в Париж) на сцената на Парижката филхармония, където има участници от 27 държави от ЕС. Участват в международен концерт по случай Деня на Европа в Страсбург, в откриването на международния фестивал Fête de la Musique в Гера, Германия и др.

Финансирането на проекта е изцяло от частни дарения.

ШУМ.БГ