С възстановки на исторически събития под надслов „Единна и независима България“.  Шумен ще отбележи Деня на независимостта – 22 септември. Възстановките ще се проведат в четвъртък, 22 септември, от 17.30 часа в парка до сградата на общината, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

По време на събитието ще бъдат пресъздадени три картини от паметни дати в българската история.

Ще оживеят сцени от Съединението от лятото на 1885-та година, когато българската войска, начело с княз Александър Батенберг, провежда военен лагер край Шумен. Тук князът посреща пратеници на Българския таен централен революционен комитет, които го убеждават да оглави Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Ще бъде показана и жива картина, посветена на 22 септември – Деня на Независимостта. Преди 114 години пред населението на Шумен е прочетен манифест, с който княз Фердинанд обявява независимостта на България.

Епизод от възстановката ще разкаже и за участието на България в Балканската война. През 2022-ва се навършват 110 години от една от най-драматичните страници в съвременната ни история. Ще бъдат представени военен лагер на българските войници и моменти от сражението при Чаталджа, в което участва 19-ти пехотен Шуменски полк.

В събитието ще се включат и представители на народните читалища в града. Организатори са Община Шумен и Сдружение „Жива история“ – Шумен.

ШУМ.БГ