Двама шуменци направили оранжерия за отглеждане на марихуана в бетонен напоителен канал край квартал „Мътница“.

Съоръжението е разкрито от криминалисти от РУ-Шумен, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Работата им започнала преди повече от месец след получен оперативен сигнал, че мъж от Шумен отглежда канабис. Криминалисти влезели в дирите на двама шуменци - на 32 и на 21 години. В късните следобедни часове в неделния ден 32-годишния бил задържан до оранжерията. Бил оборудван с инструменти и препарати за обогатяване на почвата. Мъжът отглеждал 49 растения, които били в различен стадий на растеж - между 1,20 и 2,20 м. Станало ясно, че 21-годишният е помагал в отглеждането им. Извършени са претърсвания на три адреса, обитавани от двама. Иззети от жилището на 21-годишният е стъклен буркан с около 15 г суха марихуана.

Растенията предстои да бъдат изследвани лабораторно.

21-годишният не е криминално проявен. 32-годишният шуменец е осъждан за държане на наркотични вещества, за нанесена телесна повреда, за притежание на оръжие без разрешително. Двамата са били задържани за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството на прокурор от РП-Шумен.

По-късно от Апелативна прокуратура добавиха, че нНа Т.Т. (32 г.) и П.В. (21 г.) са повдигнати обвинение по чл. 354в, ал. 1, във връзка с чл. 20, ал. 2 от НК и по чл. 354а, ал. 1 от НК. За първото престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 до 5 години и глоба от 5000 до 10 000 лева, а за второто – наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 до 6 години и глоба от 2000 до 10 000 лева.

ШУМ.БГ