Място в осмицата, което гарантира участие в плейофите за титлата и в турнира за купата на България, са целите, които си поставя мъжкият отбор на баскетболен клуба „Шумен“ за участието си в Националната баскетболна лига за сезон 2022/2023, където ще играят 11 отбора.

Това казаха днес на пресконференция треньорите Янко Янков и Звонко Папак. Заедно с тях на брифинга бяха капитанът Виктор Серафимов и две от новите попълнения Николай Георгиев и Адриян Секулов.

Към тима от вчера са се присъединили и още двама американски баскетболисти. Това са американецът Джавонте Елис и американецът от нигерийски произход Самуел Адевунди. Двамата играят като крила, съобщи още Янко Янков.

Отборът е напуснат от сърбите Деян Биелич и Милош Чойбашич и американецът Майерс.

„Мисля, че окомплектовахме състава. От миналия сезон остават 5 от състезателите и с новите попълнения се надявам на но по-добро представяне. През миналата година нямахме опит, но показахме едно израстване през втората половина на първенството. Сега се надявам на една по-добра игра още от началото“, каза още старши треньорът на тима Янко Янков, който не пропусна да благодари на ръководство и спонсори за възможността тимът отново да играе в НБЛ.

Звонко Папак допълни, че според него отборът е по-силен в сравнение с миналата година. „През миналия сезон с играта ни в НБЛ запалихме много деца към баскетбола. Сега се надявам да продължи тази тенденция“, каза още Папак.

Капитанът Виктор Серафимов смята, че момчетата в отбора имат амбиция за добро представяне. „Има я химията в състава. Всички искаме да играем добре, да надграждаме наученото и да радваме публиката“, заяви Серафимов.

Николай Георгиев, който този сезон ще играе за първи път за „Шумен“ обясни, че е избрал този отбор заради възможността, която той му дава за развитие. „Има добра химия в отбора. Искам да играем и да печелим колкото може повече мачове и съм готов да се раздам за това“, каза Георгиев.

Според другото ново попълнение Адриян Секулов отборът ще играе бърз баскетбол. „Млад отбор сме, може би най-младият в лигата. Амбицирани сме да играем добре и аз ще помагам, с каквото мога“, сподели Секулов.

Съставът утре се отправя за Сърбия, където ще играе три контроли. Две от тях са с елитния Здравлие, Лесковац и една с втородивизионния Радник Сурдулица. При завръщането си в България тимът ще направи проверка с „Черно море Тича“, която ще е на 27 септември, вторник от 18,00 часа в зала „Арена Шумен“. Преди старта на шампионата „Шумен“ е запланувана още една контрола. Тя ще е в Плевен с местния „Спартак“.

На пресконференцията днес от клуба обявиха, че за новия сезон в НБЛ билетите за мачовете на „Шумен“ ще са на цени от 5 лв. за подрастващи и 10 за възрастни, като деца до 12 г. ще гледат срещите безплатно. От клуба подготвят и абонаментни карти за най-верните си фенове, които ще са за целия сезон, но все още нямат определена цена.

ШУМ.БГ