Близо 120 деца от 5 шуменски училища се включиха в Еко фестивал, посветен на Европейската седмица на мобилността, организиран от шуменската Регионална инспекция по околна среда и води в партньорство с горските педагози от ДПП „Шуменско плато“ и Североизточното държавно предприятие.

Учениците се включиха в състезание, наречено FUNRUN, трябваше да изхвърлят разделно отпадъци, да имитират животно, да подредят пъзел с дървесни видове, да хвърлят шишарка в цел и да покажат бързина и сръчност. Включиха се четвъртокласници от СУ „Панайот Волов“, II ОУ „Д-р Петър Берон“ и десетокласници от ППМГ „Нанчо Попович“, СУ „Йоан Екзарх Български“ и СУ „Сава Доброплодни“. Съдиите на надпреварата бяха единодушни, че всички участници имат отлични умения и знания за природата.

Експерти от екоинспекцията демострираха чрез химични реакции как човекът въздейства върху околната среда и как отпадъците се превръщат в суровини, които можем да използваме. Учениците получиха и задачи, които трябваше да решат експериментално.
В друго специално ателие, подготвено от Пламена Николова от сдружение „Общество 528“, участниците в еко фестивала направиха хартия от отпадъчни продукти.

Всички получиха медали за успешен финал и подаръци, осигурени от Дирекцията на Парка и РИОСВ Шумен.

Седмицата на мобилността тази година преминава под мотото „По-добри връзки“ като чрез подобни събития се насърчават природосъобразните активности. 

ШУМ.БГ