В 317 изборни секции ще гласуват жителите на Шуменска област на предстоящите извънредни парламентарни избори, съобщиха за ШУМ.БГ от Районната избирателна комисия /РИК/.

301 от секциите са обикновени. Други 13 са подвижни – за хора с увреждания. Две секции ще има в болниците в Шумен и Нови пазар и още една в следствения арест.  

По данни на Централната избирателна комисия към момента в избирателните списъци са включени 187 799 души от Шуменска област. Броят им е с 2 629 по-висок от този на предишните парламентарни избори през ноември 2021-ва.

От РИК са поръчали отпечатването на 188 300 хартиени бюлетини. Те ще бъдат разпределени във всички изборни секции в областта и ще се ползват в случай на проблем с машините за гласуване. 47 секции са с под 300 избиратели и в тях ще се гласува само с хартиени бюлетини. Такива ще се ползват и в подвижните секции.

Хартиените бюлетини се очаква да пристигнат от печатница на 27-ми септември. На 1-ви октомври пък ще дойдат машините за гласуване, като веднага ще започне транспортирането им по общини.

От РИК добавиха, че хората все още имат време да подават заявления за гласуване в подвижна секции, срокът е до 26-ти.

ШУМ.БГ