Специализирана полицейска операция за противодействие на нарушения на изборното законодателство започна днес следобед на територията на Областната дирекция на МВР в Шумен. Целта е да се предотвратят престъпления против политическите права на гражданите и да се пресекат схеми или ситуации с купуване и продаване на гласове.

В 16,30 часа днес на терен в община Шумен излязоха 10 полицейски екипа, които ще бъдат разположени и ще патрулират на рискови места. В екипите са включени униформени и цивилни служители. Освен в града е създадена организация и за наситено полицейско присъствие в малките населени места. На територията на областта във всяко населено място излизат минимум по 5 екипа.

„Засилено ще бъде полицейското присъствие във всички зони, изведени като рискови. Работата на полицейските екипи ще бъде както за предотвратяване на подготвяни нарушения на изборното законодателство, така и по противодействие на конвенционалната престъпност.  Засилени проверки ще бъдат извършени на места, за които има информация, че се извършва купуване на гласове. Активна ще бъде работата с криминалния контингент, за да не се допуска организирането, предлагането и даването на имотна облага на лица, за да гласуват в полза на определена политическа партия или кандидат. Стриктен ще бъде и контролът на пътното движение“, обясни на старта на акцията комисар Румен Симеонов, началник на „Охранителна полиция“ в ОДМВР - Шумен.

Комисар Симеонов каза още, че полицейската операция ще продължи до приключване на изборите и припомни, че сигнали за нарушаване на изборното законодателство могат да се подават както на телефон 112, така и в районните управления.

ШУМ.БГ