Тримата шуменски участници на Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI 2022  завоюваха бронзови медали. Състезанието завърши вчера и бе с онлайн домакин украинската столица Киев, съобщиха от „Мусала Софт“.

България се представи с два отбора. В първия бе деветокласничката Симона Христова от ППМГ “Найчо Попович“, а във втория - осмокласниците Серкан Рашид и Иво Иванов, всички от ППМГ “Нанчо Попович” и Школа „А&Б“.

“Радвам се, че и тримата наши информатици спечелиха бронз. Състезанието беше тежко, задачите - доста нестандартни, но те все пак са еднакви за всички. Продължаваме с подготовката за следващото състезание другия месец в Румъния, което ще бъде присъствено“, каза за ШУМ.БГ д-р Бисерка Йовчева, ръководителят на Школа „А&Б" и съпрезидент на eJOI.

Тазгодишното шесто издание на Европейската младежка олимпиада по информатика - eJOI 2022. отбелязан рекорд в броя на участниците. България беше представена от състезатели от София, Плевен и Шумен. Участие в състезанието взеха 173 младежи от 33 държави, сред които Виетнам и Перу.  

Първи отбор:  
Михаил Михалев от ПМГ "Академик Иван Гюзелев", Габрово;
Андрей Стефанов от ПЧМГ, София; Школа Олимпийци – бронз;
Огнян Йоргов - СМГ “Паисий Хилендарски”, София; Школа "Олимпийци" – почетна грамота;
9 кл. Симона Христова - ППМГ “Нанчо Попович”, Шумен; Школа А&Б – бронз.

Ръководители: Емил Келеведжиев и Зорница Дженкова от ПМГ “Акад. Иван Гюзелев”, Габрово  

Втори отбор:  
Виктор Ванев - М Г "Гео Милев", Плевен;
Валентин Филипов - М Г "Гео Милев", Плевен – бронз;
8 кл. Серкан Рашид - ППМГ “Нанчо Попович”, Шумен; Школа А&Б – бронз;
8 кл. Иво Иванов - ППМГ “Нанчо Попович”, Шумен; Школа А&Б – бронз.

Ръководители: доц. Пламенка Христова от Русенския Университет и Димитър Добрев - докторант в Шуменския Университет и преподавател в Школа А&Б

ШУМ.БГ